Vejret bliver bedre…

Enhver sejler ved, at han eller hun lige skal konferere af med vejrudsigten, inden du sejler ud. Vejret har afgørende indflydelse på, hvorvidt din sejltur bliver god eller dårlig og om du overhovedet skal sejle ud af havnen.

I gamle dage bankede du på barometerets rude et par timer før din sejltur for at se, om lufttrykket ville stige eller falde. Du ringede på din fastnet telefon til DMI vejrtjeneste for at lytte til vejrudsigten for de kommende døgn. Der var kun denne ene monopolstation til rådighed. De få andre muligheder for at høre om vejrets udvikling, som fx DR TV vejret eller DR radio vejret, var alt for upræcise og overordnede. Det var blot den eneste, som vi havde og kunne benytte.

Nu om dage er det blevet meget nemmere og ikke mindst mere præcist og lokalt at se og høre om vejrets udvikling over de næste timer eller dage. Du tager blot din Iphone frem for lommen og klikker ind på den foretrukne vejrstation og får med det samme en real time detaljeret og opdateret vejrudsigt for lokalområdet. Under sejlads kan du normalt fortsat følge vejrets udvikling på din Iphone, hvis ikke du ser op på skyerne, kigger ud over fjorden eller ser om svalerne flyver lavt!

 

Der er efterhånden mange muligheder for at se vejrudsigter på Iphones. Lad mig her kort gennemgå nogle af de mest benyttede.

Nogle sværger til DMI vejret og DMI havprognoser. Hidtil har jeg godt kunne lide denne vejrudsigt, som har været min faste følgesvend, når jeg skal ud og sejle. For et par måneder siden blev DMI hjemmeside imidlertid ændret. Jeg skal nok bruge lidt tid på at finde ud af den nye hjemmeside. Til gengæld har DMI lagt langt flere informationer ud på nettet om vejret. Jeg skal vænne mig til at huske, at vejret i Limfjorden ikke længere findes under “Limfjorden”, men “Kattegat”. 

FCOO er forsvarets vejrudsigt, som ligeledes er velegnet som din egen vejrstation. Du kan se vejret, vindretning og bølgehøjde mv. over de kommende døgn. Mere behøver du ikke at vide, for at tage ud og sejle. Jeg kan godt lide, at den klare vejrpræsentation hver time og se, hvordan vinden ændrer retning og styrke i løbet af det næste døgn.

Vejrudsigten YR, som er norsk vejrudsigt, benyttes af mange. Forudsigelserne på denne vejrstation virker troværdige og vejrudsigterne for lokale områder kan findes med stor præcision.

Tilsvarende har en ny vejrapp fra Tysklands online vejrtjeneste WetterOnline en interaktiv præsentation. Det er især vejrradaren, der adskiller Vejr & Radar fra andre apps. Her er alle de vigtigste vejrfunktioner samlet på et gennemarbejdet kort.

Der et satellitbillede, der viser skyer. Radarbilledet, der viser nedbør og skelner mellem regn og sne. Temperatur og et solsymbol, der tydeliggør hvor solen skinner. Og når det lyner, slår lynet ned ’live’ i radaren.

Radarkortet opdateres hvert 15. minut og viser både vejret her og nu og prognoser for de næste tre dage. Og det er ikke bare for Danmark – radarkortet viser vejret i hele verden.

Windy er en vejr-App, som ligeledes giver pålidelige vejroplysninger. Her præsenteres vejroplysningerne lidt anderledes, men interaktivt, hvis du har det behov. Du kan trykke på Iphone glasset og få oplysninger på vindstyrken over din båd, såfremt du har et sådant behov.

Prøv jer frem og benyt netop den vejrstation, som præsenterer sine oplysninger mest klart og tydeligt for dig. Eller endnu bedre, vælg den vejrstation, som giver det bedste vejr! God fornøjelse med at prøve de forskellige muligheder.