Coronavirus igen

Gode råd til sejlerfolket 

På grund af coronavirus/covid-19-krisen har Forsvarets beredskab til søredning travlt med at støtte civilsamfundet i endnu højere grad end normalt. Derfor er rådene til sejlerfolket: minimér sejlads, hav styr på udstyret og udvis ekstra forsigtighed.
06-04-2020 – kl. 13:00

Af Forsvarskommandoen

Med en vejrudsigt for påskedagene, der viser høj sol og temperaturer op mod 20 grader, er der sikkert mange, der planlægger en sejltur. Men i disse dage, hvor kampen mod coronavirus/covid-19 presser sundhedssystemet, beredskabet og hele samfundet, så opfordrer både Forsvarets beredskab og Søsportens Sikkerhedsråd søens folk til at tænke sig grundigt om og udvise ekstra forsigtighed.

Søredningsøvelse
Arkivfoto: Badesikkerheds- og sørednings-demostration

Ligesom gør-set-selv-folket bliver opfordret til at lade rundsaven ligge i skuret, så opfordres sejlerfolket også til at udvise agtpågivenhed og måske endda lade både ligge i havn.

Men hvis man alligevel skal ud at sejle, så kan man med fordel følge disse 5 råd.

– Hvis man sejler ud: Tænk ekstra på sikkerheden og udvis ekstra forsigtighed
– Vær omhyggelig med sikkerhedscheck af båd og udstyr
– Sejl aldrig alene – “two is one, one is none”
– Sejl ind og ud af egen havn for ikke at øge smitterisiko. Sejl ikke til små havne på øer
– Hav en livline til land. Sørg for, at du har mindst to måder at alarmere nogen i land på

Sidst med ikke mindst, så opfordres sejlerne til at benytte den app, der hedder Sejlsikkert Alarm, så det danske redningscenter i Karup, JRCC, i nødstilfælde kan yde hurtigere hjælp.

Arkivfoto
Arkivfoto

Forsvaret løser mange opgaver for civilsamfundet i forbindelse med det daglige beredskab og indsatsen mod coronavirus/covid-19 – blandt andet sygetransport i redningshelikopterne og ambulanceflyvninger primært fra de mindre sygehuse og øer til større hospitaler. Disse opgaver forventes i den kommende tid at tiltage, hvilket vil medføre et øget pres på de ressourcer, der anvendes til redningsoperationer.

Fakta:

SejlSikkert:
SejlSikkert Alarm-app’en er gratis og kan hentes i App Store, Google Play eller hos Søsportens Sikkerhedsråd.
Se video om app’en på Søværnets Facebook.

Her kan du læse mere om mulighederne med SejlSikkert Alarm:
http://www.soesport.dk/Sider/Sikkerhed/SejlSikkert-Alarm.aspx

JRCC:
Forsvarets ”Joint Rescue Coordination Centre” (JRCC) er den danske eftersøgnings- og redningstjeneste, der koordinerer operationer ved nødsituationer både til luft og til vands og yder assistance til nødstedte eller forsvundne personer.